Redigeren

Vind de juiste woorden
en bereik je doel

Corrigeren

Wilt u uw geschreven tekst gecontroleerd hebben op spel- en taalfouten en op een goede stijl dan ben ik uw man. Uw vrouw in dit geval, hoewel dit bezittelijk voornaamwoord niet letterlijk begrepen moet worden. In elk geval check ik tekst en zal de voorgestelde correcties altijd met u bespreken. Spel- en taalfouten (vaak slordigheidsfoutjes) geef ik in rood aan en voorgestelde verbeteringen in groen. Dat doe ik in het Word-document dat u mij stuurt.

Het verhaal leesbaar maken

Herinneringen optekenen, een verslag schrijven of letterlijk weergeven wat je boodschap is. De lezer begrijpt vaak wel waar het om draait. Maar komt de tekst ook echt ‘aan’? Legt de tekst goed uit, is het een gevalletje ‘spijker op zijn kop’? Want dát is het allerbelangrijkst: precies het gevoel oproepen om de lezer te raken. Of in beweging te zetten. Dat kan een ‘derde’ vaak beter dan de oorspronkelijke schrijver. Dit komt doordat een redacteur niet persoonlijk betrokken is bij het verhaal en hij er zodoende voor zorgt dat de tekst niet louter door emoties wordt geleid. Met de blik van een buitenstaander – maar wel een die zich uw situatie inleeft – komen uw geschreven gedachten het beste tot zijn recht.

Optimaliseren bestaande tekst

U hebt een fantastische tekst geschreven. Een prima persbericht dat zegt waar het op staat. Een dijk van een verhaal dat de lezer zal interesseren. Voor u ligt een zelfgeschreven speech waarmee u alle ogen op u gericht weet. En toch… ontbreekt er iets aan. Het kan levendiger, meer to the point, minder ellenlange zinnen, bondiger en die wollige taal moet eruit.

Het optimaliseren van teksten werkt in uw voordeel. U vertelt gewoon uw eigen verhaal maar met wat trucs en tricks haalt u net dat beetje meer uit uw werk. Want het blijft uw verhaal, persbericht of speech; ik zorg alleen voor de finishing touch.

Spelling, taal en stijl

Spelling kent regels, een taal is opgebouwd uit woorden van betekenis maar stijl maak je jezelf eigen. De juiste spelling en taalregels zijn aan te leren; een goede tekstschrijver moet ze natuurlijk onder de knie hebben. Een eerste vereiste. Een goede schrijfstijl echter, moet je jezelf aanleren en dat doe je door veel te lezen. Lezen, lezen en nog eens lezen. Wie leest leert. Leert om iets prachtigs te creëren. Als je spellingsregels, taalwetenswaardigheden en een mooie stijl beheerst ben je spekkoper voor degene die je inhuurt.

De Nederlandse taal kent heel wat uitdagingen. Het is een taal met een schat aan woorden, veel gezegden en spreekwoorden en… ook onderhevig aan veranderingen. ‘Taal leeft’ of ‘taal is in beweging’ zeggen ze en daarmee wordt verwezen naar spreektaal, straattaal en buitenlandse woorden die in onze taal sijpelen. Het zorgt ervoor dat de Nederlandse taal boeiend blijft. Met taal laat je van je spreken, taal spreekt en soms boekdelen.

Ik zorg dat uw d’s en t’s altijd goed staan, woorden in het juiste zinsverband worden gebruikt en vermijd instinkers als ‘Het meisje, die…’ en stap heen over ‘irritaties waar ergernissen worden bedoeld’ en de legio andere valkuilen op het gebied van spelling en taal.

De stijl van een tekst hangt samen met het doel dat u voor ogen heeft. Een bloemrijke taal is niet geschikt voor in een zakelijk bericht maar korte, weinig creatieve zinnen misstaan in een boeiend en zinnenprikkelend relaas. In mijn gesprek met u komen we bij zinnen – letterlijk en figuurlijk – en zorg ik dat uw tekst vlamt daar waar het vlammen moet.

“Alleen de juiste tekst snijdt hout.”